Град Брус

Општина Брус је општина у Расинском округу. Средиште општине је град Брус. Општина Брус са својих 605 km² обухвата падине Копаоника, долину реке Расине и део жупског виногорја. Према процени Завода за статистику од 30. јуна 2004. године, на територији општине живи 18.224 становника у 58 насеља. Град Брус је седиште истоимене општине са просечном надморском висином од 450 m. Настао је и растао поред Грашевачке реке, оивичен пропланцима што га чини посебно атрактивним. Од Београда је удаљен 246 km, а до њега се стиже преко Крушевца.

Општина Брус се простире у централном делу Србије и граничи се са општинама Александровац, Рашка, Блаце, Куршумлија, Лепосавић и Крушевац. Припада Расинском округу, са седиштем у Крушевцу, а са суседним комунама и светом повезан је добром мрежом регионалних и локалних путева.

Брус је од свог оснивања 1833. године припадао Козничком срезу, да би формирањем Копаоничког среза 1899. године постао његов центар, све до 1955. када је формирана данашња Општина Брус. У Брусу су се октобра 1909. године састали бугарски цар Фердинанд и престолонаследник Александар Карађорђевић, коме је то била прва дипломатска мисисја. У њиховом друштву се налазио и Јован Цвијић. О овом важном сусрету је „Политика“ објавила ванредно издање, а известио је и „New York Times“.

Брус је ваздушна бања. Обилује изворима топле и хладне воде. Развијени су ловни, а нарочито спортски туризам.

Већина становништва живи од пољопривреде и пољопривредне производње. Од укупно 60.000 хектара земљишних површина, пашњаци чине 53,2 %.

У мањем обиму, пољопривредна газдинства баве се ратарским културама, а највише малинама, купинама, рибизлама а затим и гајењем шљива, јабука и грожђа. Становништво се бави и сточарством.

ИЗВОР, Званична предзентација општине Брус