Љубица Петковић

17. мај 2021.

Љубица Петковић, рођена 1954. године у Шљивову код Александровца жупског, од мајке Миље (рођ. Обрадовић) и оца Милоша Јотића.

Дипломирала на Филолошком факултету у Београду на Групи за општу књижевност са теоријом књижевности 1978. године.

Објављивала поезију у више листова и заједничких збирки а самостално: Кућа снова, 1995; Врата спокоја, 1997; Лучезарни крст, 2001. Коаутор монографије Народна библиотека Крушевац, 2002; аутор монографија: Библиотека цркве Лазарице, 2007; Црква Лазарица, 2009, измењене, издате и 2013. и 2016, као и монографија Црквени хор Свети кнез Лазар, 2021. Црква Покрова Пресвете Богородице на Расини, и Црква Светих Козме и Дамјана у Медицинском центру Крушевац (обе у штампи). Аутор бројних предговора, есеја, рецензија и уредник више завичајних књига.

Више стручних радова из области библиотекарства и црквеног живота Крушевца објавила у периодичним гласилима Расинског округа (Расински анали, Путеви културе, Жупски зборник, Савремена библиотека, Православна вера и живот, Чарапанија) и у зборницима са стручних скупова о црквеним и манастирским библиотекама одржаних у библиотекама у Руми и Краљеву и у манастиру Велика Ремета. Од 2001. до 2011. године главни уредник листа Православна вера и живот: месечника за хришћанску културу и црквени живот, у издању цркве Лазарице.

Добитник Захвалнице Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Иринеја – „за верност и оданост својој Цркви“ (2009) и Светосавске повеље од Културно-просветне заједнице Крушевац (2010), као трајни облик признања за допринос развоју културе, просвете и уметности у Крушевцу.

Живи у Крушевцу. Радила у Народној библиотеци Крушевац.

Љубица Петковић