Представљена књига Љубише Красића „Далека храстова шума“

31. октобар 2023.

Заједно са својим ученицима и рецензенткињама, професор Љубиша Красић синоћ је представио своју нову књигу поезије у Народној библиотеци Брус која носи назив ,,Далека храстова шума“.

Ученици Средње школе Брус су пред многобројном публиком рецитовали Красићеве стихове док су Србијанка Станковић и Ана Кнежевић из свог угла дале оцену овог дела.

,, Ја сам пре свега једна од вас, пријатељ Љубише Красића, песника и човека. Као неко ко је давно почињао да пише имала сам невероватну срећу да имам њега поред себе и испред себе у сваком тренутку. Не постоји ствар коју сам написала а да то није Љубиша прочитао међу првима. За мене је Далека храстова шума толико лична, болна, готово нестварна а у исто време пружа ону тињајућу наду у вечито светло. Он уме да се поиграва пре свега епском поезијом и све песме у овој књизи имају заједничку нит а то је вечито трагање и лутање и таман кад вам се чини да сте нешто нашли то је махом побегло иза неког храста“, истакла је књижевница и рецензенткиња књиге Србијанка Станковић.

Некада ученица професора Красића, данас историчарка уметности, Ана Кнежевић је нагласила да не треба заборавити да је овај професор велики предавач, што потврђује и велики број људи различитих генерација овде у публици.

,,Далека храстова шума је тешка књига. Ради се о преиспитивању историје на један јединствен начин-поезијом и бави се ратном историјом;Првим и Другим српским устанком, Првим светским ратом, као и и даље живим ранама наше историје. Красић као аутор и као песник на јединствен начин монтира језиве ратне призоре  користећи женско лице, тако да он говори о жени као мајци, милосници, малој дивљакуши, несретници, маћехи и уствари прави сусрет са мушким ратом. Красић ипак пружа оптимизам и то је та Тек раширена бајка која даје наду. Красићева књига је важна не само због нашег колективног сећања историје већ има универзалну вредност. Далека храстова шума је за мене интиман и слободан простор који обликује поезија на другачији начин од оног што обликују историчари. Овде можете да се сретнете са ратном историјом усмереном на обичне људе, сваковдневни живот и патње које они преживљавају у суровим догађајима“, констатовала је Ана Кнежевић.

,,Ова књига пролази кроз једну временску линију која се креће од једне од најлепших епских песама по мом мишљењу ,,Зидање Скадра“, песме која је скрила толико неправде,  тако да је ово једна песничка истина о свим ликовма који су у овој песми присутни. Ја верујем дубоко и искрено у постојање далеке храстове шуме у којој обитавају сви нама драги људи који су отишли од нас и ту су за незаборав и стално сећање, јер где вам око падне, далека храстова шума по овој нашој лепој земљи Србији је ту, значи и они су ту“, нагласио је аутор књиге, професор Љубиша Красић.

Свако ко је желео, на промоцији је могао да купи књигу по цени од 500 динара, а сав приход ће бити уплаћен на рачун средњошколца Луке Живановића који болује од церебралне парализе.

Текст и фотографије су преузете са сајта www.bruskikofer.rs.