П.У. “ Пахуљице“ Брус

20. децембар 2023.

У скривеном делу града, на крају мирне улице, испод брда Росуље налази се ПУ “Пахуљице“, окружена природним лепотама, особеним за планински предео, 44 године привлачи све више деце. Пространо, брежуљкасто валовито двориште окружено шумом и ливадом чини јединственост предшколске установе.

Варошица Брус има дугу традицију предшколског васпитања и образовања. Прво обданиште отворено је 1949. године које је радило до 1954. године. У објекту дечјег одмаралишта „Звездара“ 1959 отворен је дечји вртић који је радио до 1978. године. 1. марта 1978. године вртић „Пахуљице“ је званично почео са радом у новосаграђеном објекту.

1983. године почиње са радом аутобус – вртић, чувени „Полетарац“ који је окупљао сеоску децу и био права атракција за мештане, родитеље и децу која су му се свакодневно радовала.

Општина Брус је данас модерна варош са свим институцијама и установама, смештена је на три нивоа у долини река Расине и  Грашевке. Поред Расине простире се уређено шеталиште, бруско језеро и олимпијски базен. Бања са термоминералном водом, градски парк, околне шуме, брда, брежуљци, малињаци, виногради су изузетни ресурси за истраживање са децом. Близина туристичког центра Брзеће, као и језера Ћелије пружају могућности за спортско рекреативне активности.

Општина Брус негује традицију кроз очување старих заната (сајџија, казанџија, ковач, воденичар, обућар, кројач) и постојањем КУД друштава (фолклора, етно певања и свирања фруле). У склопу Културног центра је музеј, позориште, биоскоп, библиотека и спомен парк.

Партнерске односе са локалном заједницом градимо кроз сарадњу са фабрикама, занатским радњама, спортским клубовима и организацијама и јавним установама.

Све ове ресурсе користимо за развијање различитих врста доживљаја и искустава кроз које деца граде властите вредности и идентитет.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈАЕ СУ ПРЕУЗЕТЕ СА ЗВЦАНИЧНОГ САЈТА П:И: “ ПАХУЉИЦЕ“ БРУС.