„Жена која зауставља сатове“ представљена бруској публици

2. фебруар 2024.

Синоћ је у читаоници Народне библиотеке Брус одржана промоција књиге „Жена која зауставља сатове“, аутора Корнелија Кваса.

Корнелије Квас, рођен је 1970. године у Београду. Ванредни је професор је на групи за Општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. Дипломирао је Општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду 1995. Магистрирао са темом „Проблеми релативизма у теорији тумачења (на примерима тумачења песме Santa Maria della Salute Лазе Костића)“ 1998. године. Докторску дисертацију под насловом Рифатерово схватање поезије одбранио је 2005. године. Области интересовања и изучавања: теорија књижевности, античке поетике, романтизам и реализам у светској књижевности, српска поезија, теорија интерпретације, интертекстуалност. Корнелије Квас предавао је по позиву на Универзитету Кембриџ, Дарвин колеџ, 25. 10. 2016, са темом “Ivo Andric and the Dynamic Aspects of the Balkan Cultural Identity”. Учествовао на бројним међународним научним скуповима у земљи и иностранству. Члан је међународних струковних удружења.

Бруској публици је синоћ, у читаоници Народне библиотеке Брус, представио своје ново дело „Жена која зауставља сатове“.

„Читалац збирке Жена која зауставља сатове заиста ће имати много разлога да се осети привилегованим, јер ће као уздарје за поверење писцу добити прилику да зарони у свет опојног магијског реализма у чијим ће лавиринтима на свакој страници, у свакој реченици откривати нове доказе непролазне моћи приче и приповедања, моћи говора. (…) Збирка прича Жена која зауставља сатове својеврсно је мајсторско писмо Корнелија Кваса и убедљив залог за нове велике домете.“ (Из Поговора проф. др Зорана Пауновића). 

Разговор са писцем је водила Јасна Ркићевић.

+5